divendres, 27 d’octubre del 2017

Conceptes Fotogràfics

Conceptes Bàsics de Fotografia
Podem trobar una sèrie de conceptes bàsics de la fotografia com:

 -En camp/fora de camp: Anomenem fotografia en camp a tot allò que la càmera ens fa visible en un enquadrament determinat.
En canvi, el fora de camp és tot allò que no veiem en l’enquadrament però que d’alguna manera o una altra forma part de l’escena.

-Aire (i llei de la mirda): La llei de la mirada és una de les principals regles de composició fotogràfica i consisteix, en respectar la direcció en la que el model de mira.




-Format Horitzontal: Aquest format és el més natural. L'amplada de la foto és més gran que l'altura. Expressa millor la forma habitual que té la nostra visió de veure el món.






-Format Vertical: Contràriament, el format vertical, on l'altura és superior a l'amplada, és més agresiu i contundent.










-Format Inclinat: Aquest enfocament s'obté inclinant la càmera i justament aquesta posició és el que generalment denominem “enquadrar” i transmet dinamisme i força.






-Centres d'Interès: El centre d'interès és l'element més important de la fotografia i on l'ull ha de ser atret. Ha de destacar per sobre els altres elements de la fotografia.





-Composició Clàssica: La composició clàssica està basada en motius estètics aprofitan l'estatisme de la unitat, de l'equilibri, del ritme i de la simetria.






-Llei de terços: La regla de terços consegueix dotar a les fotografies una sensació de profunditat i de major equilibri, guiant a l'ull de l'espectador directament al punt de major interès.






-Pes Visual: El pes visual és la capacitat que té un element d'atraure la mirada d'aquell qui mira la imatge. Quan més pes visual tingui algo, més atraurà l'atenció de l'ull.







-Enfocament: Grau de nitidesa i perfecció que presenten les imatges d’una fotografia i aquest depèn del tipus d’objectiu, del diafragma emprat i de la distància de l’objectiu a la placa sensible.






-Enfocament Selectiu: consisteix a mantenir enfocat una àrea de l’escena (pot ser el subjecte o l’objecte de la nostra fotografia), i desenfocar el que li envolta.





-Cercles de Confusió: Quan el cercle de confusió és percebut per l'ull humà es diu que aquella regió de la imatge no té una nitidesa acceptable.







-Bokeh: El Bokeh és un terme que significa desenfocament. En fotografia s'utilitza per a referir-se a la calitat d'un objectiu per l'estética de les zones desenfocades que es produeixen en una foto.





-Profunditat de camp: La profunditat de camp fa referència al marge de distància on el elements d'una fotografia queden enfocats o amb un nivell correcte de nitidesa.

divendres, 20 d’octubre del 2017

Lleis de la Gesalt

Lleis de la Gesalt
Les "Lleis de la percepció" o "Lleis de la Gestalt" van ser enunciades pels psicòlegs de la Gestalt (Max Wertheimer, Wolfgang Köhler i Kurt Koffka a Alemania a principis del segle XX). Les teories de la Gestalt van iniciar una nova forma de percebre les figures i formes de les imatges.

Llei de la Proximitat: Ens permet relacionar i agrupar diferents elements que estan pròxims entre ells.









Llei de la Semblança o Similitut: La percecpció agrupa les figures que tenen alguna propietat visual en comú, com per exemple la forma o el color.






Llei de la Bona Continuïtat o de la Uniformitat: Tendim a percebre elements que tenen una continuïtat en la forma, com si fossin part de la mateixa figura.





Llei del Tancament o de la Clausura: Tendim a interpretar figures com a completes quan de veritat no ho estan.








Llei de l'experiència: L'experiència prèvia de la persona, influeix en què pugui saber veure coses que altres persones no veuen.










Llei de la Bona Forma o Destí Comú: Quan percebem una imatge tendim a reduir possibles ambigüitats o efectes distorsionadors, buscant la forma més senzilla.









Llei de la Simetria: L'espai acotat per límits simètrics es tendeix a percebre com a una figura coherent.









Llei de la Figura Fons: En una imatge tendim a focalitzar l'atenció sobre un objecte (figura) destacant-lo de la resta (fons). 





divendres, 13 d’octubre del 2017

Plans i Angles

Plans i Angles: Blade Runner
Els tipus de plans que trobem són:
-Pla panoràmic o gran pla general: El pla panoràmic mostra un gran escenari o una multitut. La perosna o no està o bé queda diluïda en l'entorn.


-Pla general: El pla general presenta als personatges de cos sencer i mostra amb detall l'entorn que els rodeja.


-Pla americà: El pla americà, o també anomenat, pla mig llarg, retalla la figura pel genoll, aproximadament, i serveix per mostrar l'acció de les mans.


-Pla mig: És la distància adequada per mostrar la realitat entre dos personatges, com és el cas de les entrevistes. Aquest exemple és un pla mig curt.


-Primer pla: El primer pla, en el cas de la figura humana, comença en el rostre de la cara i va fins al final del coll.

-Primeríssim primer pla: El primeríssim primer pla capta el rostre des de la base de la barbeta fins a la part alta del cap.

 

Els tipus d'angles que trobem en pla vertical són:
-Normal: A la altura de la mirada del personatge. No he trobat cap imatge relacionada amb la pel·lícula però hauria de ser així.



-Picat: És quan la càmara està en una posició elevada, i que va des de dalt fins a baix. No he trobat cap imatge relacionada amb la pel·lícula però hauria de ser així.


-Contrapicat: És quan la càmara està a ras de terra i enfoca cap a dalt. No he trobat cap imatge relacionada amb la pel·lícula però hauria de ser així.


-Zenital: La càmara està completament situada a sobre de la persona. No he trobat cap imatge relacionada amb la pel·lícula però hauria de ser així.


-Nadir: La càmara està situada a sota de la persona. No he trobat cap imatge relacionada amb la pel·lícula però hauria de ser així.


Els tipus d'angles que trobem en pla horitzontal són:
-Frontal: És el pla més habitual. L'angle de la càmera és paral·lel al terra i davant del cos que s'està grabant, és a dir, a l'altura dels ulls. 


-3/4: Una galta queda completament a la vista mentres que l'altra queda a mitges. L'elecció del costat depén de la posició de les llums i de la forma de la cara. 


-Lateral: El rostre es veu totalment de perfil. El cap està lleugerament girat cap a l'espatlla, i per tant l'esquena queda visible a la càmera.


-7/8: S'observa el món mitjançant reflexes, és a dir, es veu un costat del personatge de manera inclinada per la part del darrere.


-Posterior: Ens explica el que veu el protagonista, és a dir, es com si et posessis en la pell del personatge perquè el veus des de darrere de tot.

divendres, 6 d’octubre del 2017

Color

COLOR
En aquesta entrada us definiré una sèrie de conceptes sobre el color i a més posaré una imatge per representar cada definició corresponent.

Saturació del color: És la intensitat cromàtica o puresa d'un color. Quan un color pertany al cercle cromàtic es diu que està saturat, és a dir, que té el màxim poder de pigmentació i de coloració.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgCiG8eKLlzqB-jN1bzxyD8ACwKuGdrDJuA2MKK8NSnVPwOy1zmnurqqobEjfS5Nv1t6q7bEvuiN1oA2DmxsFXxuYQxz4_u_j0vEQyaHloDqRsYurq_5m2pR35QDZwDU63RRVTCnzuxRc/s400/colores.gif



Temperatura de color: és la dominància d'algun dels colors de  l'espectre lumínic sobre els demés, de manera que altera el color blanc fins al vermell o fins al blau.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:
https://www.dzoom.org.es/wp-content/uploads/2006/11/temperatura-de-color-comparativa-
810x540.jpg

Balanç de blancs: és un control de la càmera que serveix per definir la brillantor dels colors bàsics vermell, verd i blau amb l'objectiu de que la part més brillant de la imatge aparegui com a color blanc , i la menys brillant com negre.
La imatge és trobada d'aquest enllaç: 

Matís del color: el matís del color són els graus o graduacions que pot tenir, que li donen major o menor intensitat. Es tracta del color en estat pur sense afegits de blanc o negre.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:
https://1.bp.blogspot.com/_2DpUA98y1g/WACPBuUGcXI/AAAAAAAAAL0/SETaBPyIdKoPCrcQFCmnWlbtGx0UZALNACLcB/s1600/matiz-color.jpg


Lluminositat del color: la lluminositat del color es refereix a la sensació de claredat o foscor que produeix el color. Per exemple: quan un color el barregem amb el blanc, s'aclareix; però si el barregem amb el negre s'enfosqueix.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:
https://guaitaquefanara.wikispaces.com/file/view/luminosidad2.jpg/152210509/376x280/luminosidad2.jpg

Síntesi Additiva (RGB): la síntesis additiva de colors és utilitzat pel ull humà i per altres dispositius, com càmares digitales i monitors, i els tres colors principals que s'utilitzen són: el vermell, el verd i el blau.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:
http://www.gabrieledanesi.com/images/rgb_1.jpg




Síntesi Substractiva (CMYK): la síntesis substractiva de colors,  s'obté a partir de les barreges de pigments de colors. De fet, s'anomena substractiva perquè a l'anar afegint colors pigment, substrau el color.

La imatge és trobada d'aquest enllaç:

Dibuixos de diferents arts

Dibuixos de diferents arts
En aquesta entrada us posaré dos dibuixos de dos tipus d'arts diferents, el primer d'ells, és de l'art minoic i el segon, és del cubisme. A més de presentar els dos estils marcaré les seves característiques més importants de cadascú.

Característiques Art Minoic:
-Es simbolitzen toros, dofins, com a animals.
-Les persones tenen els cabells arrissats.
-Escenes de la vida quotidiana.
-Colors predominants: blau, marró i groc.










Característiques Cubisme:
-Es troben moltes corbes.
-Línies rectes.
-Es troba més d'una perspectiva alhora.
-Colors predominants: segons l'època.
Característiques Art Grec:
-Es pinta en gerros típics de la Grècia Clàssica.
-Cabells repentinats.
-Armes ben treballades.
-Representacions de mites, llegendes i Déus.
-Escenes de la vida quotidiana.
-Colors predominants: marró, negre i taronja.

dijous, 5 d’octubre del 2017

Història de la Fotografia

Història Visual de la Fotografia
Ara us posaré unes poques imatges que representaran la història de la fotografia des de les més antigues fins a les de l'actualitat del segle XXI.

Pintura de Cannaletto, feta amb l'ajuda d'una càmara fosca.

Època: Renaixament (entre s.XV i sXVI).





La càmera fosca és un instrument òptic que permet obtenir qualsevol projecció plana d'una imatge externa. Aquest model la va crear Johan Zhan.

Època: Segle XVII.
Imatge sobre un paper amb substàncies químiques fotosensibles feta per Thomas Wedgwood.

Època: Segle XVIII.






El Daguerrotip, proporcionava una imatge sobre una planxa, amb molt de detall, en blanc i negre i única fet pel pintor francès Louis Jacques Mandé Daguerre.

Època: Segle XIX, any 1837.
La Leica, va ser una càmera molt lleugera, petita i manejable, que tenia molt bona òptica i mecanismes de control que, per tant, feia fotografies de molt bona qualitat. Va ser creada per una empresa alemanya.

Època: Segle XX, any 1925.
Imatge de la Torre Eiffel, feta per Gustave Eiffel (la construcció de la torre).

Època: Segle XXI.